Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een tandartsbehandeling die onder verdoving en vaak pijnloos kan worden uitgevoerd, mits uitgevoerd door ervaren tandartsen.

Slechts in enkele gevallen bij een acute ontsteking of abces (dikke wang) is het niet mogelijk om pijnloos te werken. Een wortelkanaalbehandeling kan ook zenuwbehandeling of endodontische behandeling worden genoemd.

Wortelkanaalbehandelingen kunnen uiteen lopen van vrij makkelijk, één kanaal behandelingen tot zeer moeilijke bij een bovenkies met vier behandelingen en kromme wortels. Onze tandartsen zijn gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen en staan garant voor een succesvol resultaat.

Waarom een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is er op gericht de bacterie uit het wortelkanaal te verwijderen en te voorkomen dat er weer een bacterie daar binnendringt. Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen door een tandarts worden geadviseerd.
Als uw tand/kies (de pulpa) ontstoken is en hevige kiespijn veroorzaakt is een situatie waarin een tandarts een wortelkanaalbehandeling kan adviseren. Deze behandeling zal starten door het pulpaweefsel met daarin de zenuwvezels te verwijderen, kunnen wij u snel van de kiespijn af helpen.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling

Voordat de tandarts begint met een behandeling wordt er een foto gemaakt om precies te kunnen zien welke tand of kies de klachten veroorzaakt. Hierna wordt het element verdoofd en maakt de tandarts een opening. Bij een tand wordt dit aan de achterkant gemaakt, bij een kies aan de bovenkant. Zodra de pulpa is verwijderd worden de kanalen schoongemaakt, uitgevijld en verwijd zodat ze weer opgevuld kunnen worden.
Als de behandeling meerdere dagen duurt brengt de tandarts een tijdelijke vulling aan. In elk van de kanalen wordt een rubber stiftje aangebracht en komt er een definitieve vulling in het element. Vaak kiest men ervoor ene kroon aan te brengen omdat een element na deze behandeling poreus of breekbaar kan worden. Deze wordt over de tand of kies geplaatst ter bescherming.

Napijn en nazorg wortelkanaalbehandeling

Als u de tand of kies goed verzorgt kan deze na de wortelkanaalbehandeling een leven lang mee. Om te bepalen of de wortelkanaalbehandeling geslaagd is zal de tandarts nieuwe röntgenfoto’s maken en die vergelijken met eerder gemaakte foto’s.
Na de behandeling kunt u last hebben van een zeurderig gevoel aan uw tand of kies, paracetamol is een prima middel om tandheelkundige pijn te verlichten, dit kunt u overleggen met onze tandarts.